Kuchnia Meksykańska czyli nasza podróż kulinarna - Poznaj Meksyk
Kuchnia Meksykańska czyli nasza podróż kulinarna

Kuchnia Meksykańska czyli nasza podróż kulinarna

Kuchnia Meksykańska. To temat rzeka i to nie tylko tacos!

To jeden z powodów, dla którego życie w Meksyku tak nam się podoba. Niesamowita, niewyobrażalna różnorodność smaków i dań.  

I każdy z 32 stanów Meksyku, każdy z mniejszych regionów, ba! większość miast oferuje coś specyficznego, oryginalnego, charakterystycznego tylko dla tego właśnie miejsca. Kuchnia meksykańska jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Przemieszczanie się po tym kraju jest niezwykle smaczne, i groźne dla wagi… uwaga! może wrócić kilka kilogramów obywatela więcej 😉 Niestety wymaga również świetnej pamięci – czasem te same dania w innym stanie nazywają się zupełnie inaczej, a czasem …. taką samą nazwę ma zupełnie inne danie w innym miejscu – Meksyk jest szalony pod względem kulinarnym!

Niestety, wegetarianie nie będą mieli tu tak łatwo – podstawą większości dań jest jednak mięso. Pod tym względem kuchnie meksykańska i polska, są bardzo do siebie podobne. Owszem, znajdą się nieliczne restauracje oferujące kuchnię wegetariańską, ale trudno je nazwać lokalnymi czy tradycyjnymi, raczej są w miejscach turystycznych lub dużych miastach. Niełatwo nie znaczy nierealnie, wegetarianie też tu nie umrą z głodu.

No i napoje! Powszechne są wody smakowe na bazie świeżych owoców, ciekawostką jest kilka rodzajów napojów poddanych procesowi fermentacji (niżej na zdjęciach).

Zaskakujące dla nas jest to, że kuchnia meksykańska nie jest aż tak pikantna, jak nas ostrzegano. Chyba, ze to nasza tolerancja na kapsaicynę znacząco się zwiększyła po tak długim czasie dodawania do potraw limonki i salsy picante (obowiązkowo na każdym stole i do wszystkiego) oraz „pico de gallo” (posiekane pomidorki z cabulą, kolendrą i ostrą zieloną papryczką) lub „salsa de cebolla y habanero” (marynowana w limonce papryczka habanero i cebula – to jest hot!), wspaniały dodatek do tacos dla prawdziwych mężczyzn i kobiet ;).

Tacos (lub taco w liczbie pojedynczej) to dopiero nasze niekończące się odkrycie! Jest ich chyba z milion rodzajów, i nadal odkrywamy nowe. Różnią się nie tylko nadzieniem mięsnym, czy bezmięsnym (np. z jajkiem lub kaktusem „nopal”) ale i formą. Mogą być „suave” czyli owinięte w miękką, ciepłą tortillę lub „dorados” gdzie tortilla poddana jest procesowi obróbki cieplnej, aż do uzyskania stanu chrupkości. A wszystkie pyszne! Jeżeli na jednym stoisku jest jeden rodzaj mięsa, to wcale nie znaczy, że jedzenie będzie monotonne – dostaniesz do wyboru kilka sosów, które całkowicie zmienią smak.

Poniżej zaledwie wycinek z meksykańskiego jedzenia. Nie czekaj, spróbuj go z nami! 😀

Wybrane dania kuchni meksykańskiej

kuchnia meksykańska - aguachile
Aguachile de camaron – krewetki z czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem i papryką marynowane w limonce
tuba - meksykański napoj
Tuba – pierwszy napój z naszej listy meksykańskich napojów fermentowanych. Na bazie wody z kokosa, mega orzeźwiający! Serwowany w miejscach gdzie dokuczają upały, np. na wybrzeżu stanu Colima. Abyśmy nie byli głodni po wypiciu, dodawane są do napoju orzeszki ziemne 😉
Typowa kuchnia dla Meksyku - huitlacoche
Pierwsza nasza propozycja dla wegetarian ;). Torilla, trochę większa niż w tacos, z serem i huitlacoche. A huitlacoche to kukurydza porośnięta grzybem. Wygląda i brzmi dziwnie, ale smakuje wyśmienicie!
Guacamole – no ba! Meksyk to guacamole! 🙂 gęsta pasta z awokado z limonką, solą, czasem z posiekanym pomidorkiem i kolendrą, doskonała do wszystkiego, bez wyjątku.


Torta ahogada. Torta to w Meskyku kanapka z bułki z białego pieczywa, z czym tylko zechcesz – z podsmażanymi parówkami, z „milanesa” czyli panierowanym kotletem z kurczaka, z szynką i serem,  i mnóstwem innych mięsnych rzeczy. Ale  w Guadalajara zjesz tortę w wyjątkowym wydaniu – zatopioną w czerwonym pikantnym sosie 😮 je się to to łyżką, bo nie sposób wziąć do ręki 😉
Tostada de tartare. To było miłe zaskoczenie, bo to serio taki odpowiednik naszego tatara – tylko mięso nie jest całkowicie surowe, a zamarynowane w limonce. Podane na chrupkiej tortilli. Pyszne!
Ceviche na wybrzeżu stanu pacyficznym – inne od tego, które znamy z innych rejonów Ameryki Łacińskiej. Nie są to kawałki ryby (jak na przykład w Peru), ryba ma formę jakby zmieloną i dodana do niej jest marchewka, pomidor i kolendra, obficie skropiona limonką z dodatkiem cebuli, awokado i ogórka.
Tacos de nopal. Propozycja dla wegetarian – ciepła, miękka tortilla z dodatkiem przesmażonego kaktusa (opuncja) z serem i obowiązkową salsą picante 😉
Tacos. Im wiecej sosów podają do tacos, tym lepiej. O różnym stopniu ostrości plus guacamole. Standardowo mięso – nadzienie tacos posypuje się świeżo posiekaną cebulą i kolendrą.
Chelada i michelada. Do tego najtrudniej nam się przyzwyczaić – Meksykanie uwielbiają piwo z dodatkami. W przypadku chelady nie jest jeszcze tak egzotycznie – dodany jest sok z limonki i sól, ale już w micheladzie znajdziecie sól, limonkę, salsę picante, sos angielski i… maggi! 😮 a bywa i sok pomidorowy 🙂
kuchnia meksykańska - koniki polne
Chapulines. Prażone koniki polne. Są doskonałą przekąską, podaje się je oczywiście z limonką i solą (a jakże!). Można też je chrupać na tostadzie z guacamole, Marcin twierdzi że pyszne 😉
kuchnia meksykańska na pierwszym planie gordita a dalej kawa
Gorditas de migajas. Grubiutkie tortille, robione ręcznie, z ciemnej kukurydzy (w tym przypadku, mogą być też z żółtej), nadziewane w środku duszonym mięsem. Pyszności!

Więcej o kulinariach meksykańskich możecie poczytać na kulinarnym blogu Ale Meksyk.

Kuchnia meksykańska, oprócz samych Meksykanów to jest to, za czym najbardziej tęsknimy, gdy stąd wyjeżdżamy!

Comments are closed.