Kuchnia Meksykańska czyli nasza podróż kulinarna
Kuchnia Meksykańska. To temat rzeka i to nie tylko tacos!
To jeden z powodów, dla którego życie w Meksyku tak nam się podoba. Niesamowita, niewyobrażalna różnorodność smaków i dań.
I każdy z 32 stanów Meksyku, każdy z mniejszych regionów, ba! większość miast oferuje coś specyficznego, oryginalnego, charakterystycznego tylko dla tego właśnie miejsca. Kuchnia meksykańska jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Przemieszczanie się po tym kraju jest niezwykle smaczne, i groźne dla wagi… uwaga! może wrócić kilka kilogramów obywatela więcej 😉 Niestety wymaga również świetnej pamięci – czasem te same dania w innym stanie nazywają się zupełnie inaczej, a czasem …. taką samą nazwę ma zupełnie inne danie w innym miejscu – Meksyk jest szalony pod względem kulinarnym!
Niestety, wegetarianie nie będą mieli tu tak łatwo – podstawą większości dań jest jednak mięso. Pod tym względem kuchnie meksykańska i polska, są bardzo do siebie podobne. Owszem, znajdą się nieliczne restauracje oferujące kuchnię wegetariańską, ale trudno je nazwać lokalnymi czy tradycyjnymi, raczej są w miejscach turystycznych lub dużych miastach. Niełatwo nie znaczy nierealnie, wegetarianie też tu nie umrą z głodu.
No i napoje! Powszechne są wody smakowe na bazie świeżych owoców, ciekawostką jest kilka rodzajów napojów poddanych procesowi fermentacji (niżej na zdjęciach).
Zaskakujące dla nas jest to, że kuchnia meksykańska nie jest aż tak pikantna, jak nas ostrzegano. Chyba, ze to nasza tolerancja na kapsaicynę znacząco się zwiększyła po tak długim czasie dodawania do potraw limonki i salsy picante (obowiązkowo na każdym stole i do wszystkiego) oraz „pico de gallo” (posiekane pomidorki z cabulą, kolendrą i ostrą zieloną papryczką) lub „salsa de cebolla y habanero” (marynowana w limonce papryczka habanero i cebula – to jest hot!), wspaniały dodatek do tacos dla prawdziwych mężczyzn i kobiet ;).
Tacos (lub taco w liczbie pojedynczej) to dopiero nasze niekończące się odkrycie! Jest ich chyba z milion rodzajów, i nadal odkrywamy nowe. Różnią się nie tylko nadzieniem mięsnym, czy bezmięsnym (np. z jajkiem lub kaktusem „nopal”) ale i formą. Mogą być „suave” czyli owinięte w miękką, ciepłą tortillę lub „dorados” gdzie tortilla poddana jest procesowi obróbki cieplnej, aż do uzyskania stanu chrupkości. A wszystkie pyszne! Jeżeli na jednym stoisku jest jeden rodzaj mięsa, to wcale nie znaczy, że jedzenie będzie monotonne – dostaniesz do wyboru kilka sosów, które całkowicie zmienią smak.
Poniżej zaledwie wycinek z meksykańskiego jedzenia. Nie czekaj, spróbuj go z nami! 😀
Wybrane dania kuchni meksykańskiej
Więcej o kulinariach meksykańskich możecie poczytać na kulinarnym blogu Ale Meksyk.
Kuchnia meksykańska, oprócz samych Meksykanów to jest to, za czym najbardziej tęsknimy, gdy stąd wyjeżdżamy!